LEAN HR
LEAN HR

Vijftigplus en nog lang niet uitgerangeerd

Het kan je niet zijn ontgaan: momenteel zijn er op de arbeidsmarkt meer openstaande vacatures dan werkzoekenden. Waar voorheen 20 sollicitanten voor een bepaalde vacature of werkgever in de rij stonden is het nu andersom; werkgevers staan in de rij voor sollicitanten. Er is dus werk genoeg, maar tóch blijft het voor een grote groep vijftigplussers lastig om aan een baan te komen.

De groep vijftigplussers die niet aan de slag komt, heeft last van negatieve beeldvorming. Ze solliciteren zich wezenloos, maar ze komen er niet tussen. Veel van hen krijgen te maken met vooroordelen, die onterecht worden uitvergroot. Het beeld bestaat dat oudere werknemers vaak wat duurder zijn, en dat als ze ziek worden, ze dan vaker langdurig ziek zijn. Maar ze hebben ook levenservaring, rust en zijn honkvaster dan veel jonge mensen. Bovendien zijn ze vaak tot op het bot gemotiveerd, juist omdat het moeilijker is om aan werk te komen.

Het blijft dus lastig, maar niet onmogelijk. Zo ondervond onze eigen Berry.

Berry Schmeits (61 jaar) is Customer Experience specialist bij LEAN HR. “Dat wil zeggen dat ik me vooral bezighoud met werving- en selectietrajecten voor kandidaten op mbo plus en hbo-niveau.”

Berry werkt sinds februari 2019 bij Lean HR, maar daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als Operations Manager in de telecomindustrie. Toen het bedrijfsonderdeel waarvoor hij verantwoordelijk was, werd stopgezet vanwege een uitbesteding, werd hem een andere baan binnen het bedrijf aangeboden. Vanwege de lange reisafstand en de aard van de werkzaamheden bedankte Berry vriendelijk voor dat aanbod.

Je klopte aan bij het UWV en bent uiteindelijk via een omscholingstraject bij Lean HR terechtgekomen. Was dat lastig?

“Al met al heb ik ruim 2 jaar geprobeerd aan de bak te komen. Ik heb absoluut ervaren dat het als vijftigplusser lastig is om werk te vinden. Werkgevers kijken nog steeds te veel naar het ideale plaatje: de jonge hbo’er die aan zijn eerste of tweede baan begint, die makkelijk te kneden is en akkoord gaat met een laag salaris.”

Berry kon uiteindelijk via het UWV aan een omscholingstraject deelnemen: een verkort hbo-traject employer branding & recruitment, inclusief uitzendexamen. Een stoomcursus van 6 maanden, met behoud van uitkering.

“In mijn vorige functie hield ik me al bezig met werving en selectie van technici, omscholing/coaching en vervolgens detachering naar klanten in de telecomsector. Er waren dus genoeg raakvlakken. Een voorwaarde voor het omscholingstraject was een werkervaringsplek met plaatsing na afronding van de opleiding. Toen heb ik contact opgenomen met LEAN HR Services en mocht ik uiteindelijk daar aan de slag.”

Hoe kijk je aan tegen de huidige arbeidsmarkt?

“Het zou goed zijn als er meer gekeken wordt naar wat mensen in de toekomst kunnen. Dus naar potentieel en competenties, in plaats van wat diegene tot nu toe heeft gedaan. Future potentials in plaats van past performers.

De groep vijftigplussers die een baan zoekt is voor bedrijven een behoorlijke vijver om uit te vissen, maar dan moet er wel een knop om. Bedrijven moeten zich realiseren dat je daarmee mensen binnenhaalt die veel te bieden hebben, loyaal zijn, volop bereid zijn zich bij te scholen en met veel energie een volgende fase van hun carrière ingaan. Het zijn mensen die de arbeidsmarkt nog het nodige te bieden hebben.”

Tot slot, heb je nog advies voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten?

Probeer zelf de regie te pakken en heel proactief de markt te benaderen, want het is nog steeds heel pittig; het is hard werken!

Val jij in de categorie ‘vijftigplus’ en ben je benieuwd naar de (omscholings-) mogelijkheden? Of ben je na het lezen van dit stuk enthousiast geworden over het aannemen van vijftigplussers en wil je daar graag meer over weten? 

Wij vertellen je er graag meer over!

Neem hier contact met ons op.

Overige artikelen